Vlad Sabajuc: „Toate lucrurile pornesc de la o pasiune. A mea a fost muzica”
Are 24 de ani, vine din sudul Moldovei, a studiat actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, face muzică din clasa a șaptea, a învățat singur să cânte la tobe, iar în 2020 a lansat propriul proiect muzical SATOSHI. Este autorul cântecelor: „Căștile mele”, „N-avem scuze”, „Mama mi-a spus”, „Eden”, „Foaie verde” etc. Vorbim despre Vlad Sabajuc, unul dintre cei mai cunoscuți și ascultați interpreți din țara noastră.
Vlad a fost invitatul celui de-al patrulea club de discuții organizat de Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM). Evenimentul s-a desfășurat pe 11 mai 2023 și a adunat peste 30 de tineri și tinere pasionați/pasionate de artă, muzică și creație. #DeVorbă cu SATOSHI continuă seria de discuții inițiate de ȘJM cu scopul de a pune în dezbatere diverse subiecte referitoare la industriile creative și lecțiile de învățat pentru a excela în acest domeniu.
Ce cântă în căștile lui Vlad? Ce mesaje transmite SATOSHI prin cântecele sale? Ce planuri de viitor are? În ce constă succesul unui cântec? Ce regrete are? Cântă sau nu la nunți și la petreceri private? Există legătură între artă și business? Cum să faci față concurenței și cum să rămâi în topul celor mai ascultați interpreți din țară? Au fost câteva întrebări la care participanții au așteptat răspunsuri.
„Prin cântecele mele încerc să redau romantica pierdută, îmbrăcată în hainele muzicii contemporane”
Vlad a vorbit cu cei prezenți la eveniment despre experiența sa, despre drumul parcurs în industria artei și a muzicii, oferind participanților o privire din culisele creației sale. „Până acum eram obsedat de ideea motivației și a autodepășirii de sine. Acum, prin cântecele mele, vreau să reprezint generația mea”, a subliniat interpretul. Oprindu-se un pic la tema generațiilor, unii participanți l-au întrebat pe Vlad cum își caracterizează el generația sa și dacă există o luptă dintre acestea. „Generația mea este una care se simte părăsită. Pe de o parte, tinerii sunt traumatizați din cauza plecării părinților peste hotare, iar, pe de altă parte, asta i-a făcut să fie mai răzbătători. Noile generații sunt mai deștepte decât generația mea”, a conchis invitatul.
„Muzica este ca sportul. Trebuie să exersezi ca un sportiv de performanță”î
Un alt subiect care a stârnit curiozitate din partea celor prezenți la clubul de discuții a fost dezvoltarea personală, învățarea continuă și depășirea propriilor limite. Vlad a ținut să sublinieze faptul că încrederea în forțele proprii, munca zilnică și constantă vor da mai devreme sau mai târziu rezultatele așteptate. „Chiar dacă nu le veți vedea imediat, chiar dacă veți avea stări de criză sau lipsă de inspirație, trebuie să lucrați constant. Mai devreme sau mai târziu vă veți autodepăși”, a punctat SATOSHI. Acesta a încurajat participanții să-și urmeze pasiunile chiar și într-o lume în care există multă concurență și presiune. „Faceți cursuri. Citiți. Învățați mereu ceva nou”, a menționat interpretul.
„Scriu așa cum simt”
Au urmat discuții despre piesele preferate și mai puțin preferate ale lui SATOSHI, locul metaforelor și al figurilor de stil din textele sale, caracterul educativ al artei, tendința de adaptare a folclorului la muzica contemporană, Eurovision 2023, rezonarea cu publicul, cărți și autorii preferați, detalii din culisele de producție și postproducție a videoclipurilor, planuri de viitor, cântece noi și posibilele colaborări.
Ce face SATOSHI când nu are inspirație?
„Pun căștile și merg mult”
Clubul de discuții a fost organizat de ȘJM, în parteneriat cu Mediacor, în cadrul proiectului „Consolidarea sectorului media independent din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent.