Ion Grosu: „Lucrați cu publicul-țintă chiar și atunci când nu organizați campanii de comunicare”
„Lucrați cu publicul-țintă chiar și atunci când nu organizați campanii de comunicare”. Acesta a fost principalul mesaj care a încheiat cea de-a doua zi a trainingului „Tehnici de comunicare publică și strategică”, la care au participat aproximativ 30 de comunicatori/comunicatoare din mai multe instituții de stat și ONG-uri din Republica Moldova. Cel care le-a vorbit despre strategii și diverse tipuri de campanii de comunicare a fost Ion Grosu, expert în comunicare strategică. Trainingul a fost organizat de Școala de Jurnalism din Moldova, în parteneriat cu Mediacor și susținut financiar de Institute for War and Peace Reporting (IWPR).
„Comunicarea strategică este esențială pentru instituții, companii sau ONG-uri”
Comunicarea strategică este un element esențial pentru orice instituție de stat, companie privată sau ONG, deoarece poate să le ajute să-și definească și să transmită cât mai clar mesajele-cheie către public, să-și îmbunătățească relația cu acesta și, cel mai important, să-și gestioneze crizele într-un mod cât mai eficient.
Comunicarea strategică se poate face în diverse forme, cum ar fi: publicitatea, marketingul, relațiile publice, comunicarea internă și externă sau social media. În opinia lui Ion Grosu, comunicarea strategică (instituțională) reprezintă un proces complex și continuu, care necesită o abordare și o planificare atentă pentru atingerea obiectivelor instituției sau ale companiei.
Vă prezentăm zece sfaturi-cheie, bune de utilizat în activitatea comunicatorilor/comunicatoarelor, oferite de expertul în comunicare strategică Ion Grosu:
- Definiți-vă cât mai clar publicul-țintă. „Definirea cât mai exactă a publicului ne ajută să adaptăm mai bine mesajul și să măsurăm impactul campaniei de comunicare. Este o viziune de ajutor pentru un comunicator.”
- Ce vreți să obțineți? „Răspundeți la această întrebare înainte de a începe o campanie de comunicare.”
- Nu întrerupeți procesele și nu schimbați planul din mers.
- Fiți creativi. Îmbinați lucrurile care nu pot fi îmbinate.
- Conceptul – cel mai profund lucru în comunicarea strategică.
- Planificarea, implementarea și analiza – cei trei pași ai unei campanii de comunicare. „La final, poți să vezi și să înțelegi ce trebuie să schimbi.”
- „Organizați campanii care să promoveze succesul unei campanii de succes.”
- Impactul unei campanii de comunicare este influențat și de instrumentele utilizate, cum ar fi: comunicatele de presă, publicitatea, social media, organizarea unor evenimente, realizarea pliantelor, a posterelor sau a tutorialelor etc. „Alegerea instrumentelor depinde de obiectivele campaniei, de publicul-țintă și, nu în ultimul rând, de bugetul pe care îl aveți.”
- Cea mai complicată campanie de comunicare este campania de schimbare a comportamentului. Cu toate acestea, „schimbarea de comportament depinde și de ce faci tu pe lângă comunicare. Doar comunicarea nu funcționează.”
- Campaniile de schimbare a comportamentului sunt orientate spre modificarea unui comportament repetitiv și asumat.
În concluzie, „instrumentul principal al unui comunicator este campania de comunicare”, a mai spus Ion Grosu.